Wiosna

Pomidory, ogórki, rzodkiewka, rozmaite odmiany sałat, szparagi, papryka, cebulka, młoda kapusta, szczypiorek, pietruszka, koperek… Warzyw, owoców i przysłowiowej zieleniny w sklepach i na straganach znajdziemy do wyboru, do koloru. Wystarczy je tylko odpowiednio skomponować i pyszny posiłek gotowy. Sałatki powinny stać się daniem, po które często sięgamy. Są nie tylko zdrowe, ale też łatwe w przygotowaniu i niedrogie.
Czy sałatka będzie lekka, czy bardziej kaloryczna zależy tylko od nas. Jeśli chcemy lekką przekąskę, postawmy na tradycyjną sałatę czy rukolę z kolorowymi dodatkami, np. pomidorem lub rzodkiewką. Jeśli chcemy, żeby nasza sałatka była bardziej treściwa, wystarczy przygotować ją na bazie ziemniaków, makaronu albo ryżu. Warto też dodać sycący ser, jakieś mięso, np. kurczaka, kaczkę albo rybę, np. tuńczyka. Całość dopełni majonez lub jogurt, do tego trochę zieleniny do przybrania i smaku, i oczywiście przyprawy.

Jedzmy sałatki! Dzięki nim zachowamy zdrowie i piękny wygląd!